Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne zapiekanki z serem i pieczarkami

Tradycyjne zapiekanki z serem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 395

Dodano:

Odsłon: 4361

Uwielbiasz jeść zapiekanki w przydrożnych budkach? Taką pyszną przekąskę możesz zrobić także w domu, z dużą ilością pieczarek, serem, ketchupem oraz prażoną cebulką. Sprawdź nasz przepis na chrupiące zapiekanki! Więcej na: smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 500 gramów pieczarek
  • 150 gramów tartego sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 bagietki
  • Prażona cebulka do posypania
  • Ketchup oraz sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. • Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce
    • Do startych pieczarek dodajemy pół szklanki wody i gotujemy przez 15-20 minut
    • Po ugotowaniu odsączamy nadmiar wody z pieczarek (np. przez sitko), przyprawiamy i dodajemy 3 łyżki śmietany 18%
    • Na przekrojonych na pół bagietkach układamy równą warstwę pieczarek i posypujemy tartym serem
    • Zapiekanki pieczemy w 180 stopniach aż bułki będą chrupiące oraz roztopi się ser (około 12 minut)
    • Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń