Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne zimne nóżki

Tradycyjne zimne nóżki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Tradycyjne zimne nóżki"

Składniki

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 2 nóżki cielęce
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 1 puszka zielonego groszku
  • ew. trochę kukurydzy konserwowej
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 listki laurowe
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • listki sałaty i ew. zioła do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 65 minut (bez gotowania i chłodzenia). 1 porcja: 240 kcal. Cena porcji: 2,30 zł

  2. Nóżki opal nad płomieniem, by usunąć pozostałe na skórce włoski. Następnie mocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Wyjmij, oczyść. Warzywa z włoszczyzny oraz cebulę obierz, opłucz. Oczyszczone nóżki i przygotowane warzywa włóż do garnka.

  3. Zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Gotuj dalej ok. 4 godzin. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą oraz sokiem z cytryny.

  4. 2. Wywar przecedź, przypraw do smaku czosnkiem. Marchewkę pokrój w plasterki. Ugotowane nóżki lekko przestudź, następnie obierz z nich mięso i drobno je pokrój. Groszek przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy.

  5. Małe foremki albo miseczki wyłóż plasterkami marchewki. Do każdej nasyp po porcji osączonego zielonego groszku. Nałóż do nich kawałeczki mięsa, posiekaną natkę i ew. po łyżeczce kukurydzy konserwowej.

  6. Zalej przecedzonym wywarem. Jeśli nie jest wystarczająco kleisty, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Wstaw do lodówki, by galareta całkiem zastygła.

  7. Przed podaniem z powierzchni galaretek zdejmij tłuszcz. Wyłóż je na półmisek przykryty listkami sałat, udekoruj gałązkami świeżych ziół, np. trybuli, kolendry, natki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń