Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tradycyjne zimne nóżki"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 59
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 59
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut (bez gotowania i chłodzenia). 1 porcja: 240 kcal. Cena porcji: 2,30 zł
Nóżki opal nad płomieniem, by usunąć pozostałe na skórce włoski. Następnie mocz przez pół godziny w zimnej wodzie. Wyjmij, oczyść. Warzywa z włoszczyzny oraz cebulę obierz, opłucz. Oczyszczone nóżki i przygotowane warzywa włóż do garnka.
Zalej zimną wodą, tak aby były całkowicie zakryte. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień. Gotuj dalej ok. 4 godzin. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą oraz sokiem z cytryny.
2. Wywar przecedź, przypraw do smaku czosnkiem. Marchewkę pokrój w plasterki. Ugotowane nóżki lekko przestudź, następnie obierz z nich mięso i drobno je pokrój. Groszek przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy.
Małe foremki albo miseczki wyłóż plasterkami marchewki. Do każdej nasyp po porcji osączonego zielonego groszku. Nałóż do nich kawałeczki mięsa, posiekaną natkę i ew. po łyżeczce kukurydzy konserwowej.
Zalej przecedzonym wywarem. Jeśli nie jest wystarczająco kleisty, rozpuść w nim łyżeczkę żelatyny. Wstaw do lodówki, by galareta całkiem zastygła.
Przed podaniem z powierzchni galaretek zdejmij tłuszcz. Wyłóż je na półmisek przykryty listkami sałat, udekoruj gałązkami świeżych ziół, np. trybuli, kolendry, natki.Źródło: Tina