Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjny gulasz wieprzowy

Tradycyjny gulasz wieprzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2344

Dodano:

Odsłon: 9488

Przepis ten wyniosłam z domu rodzinnego. Podawany najczęściej z ziemniakami bądź kaszą. Idąc z biegiem czasu podaję go np. Z Rejbakiem i surówka z kiszonej kapusty

Składniki

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego może być łopatka
  • 2 średnie cebule
  • kilka listków laurowych
  • majeranek
  • Ziele angielskie
  • rozmaryn
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Kroimy na kawałki ok 3 na 3cm.

  2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec i podsmarzamy mięso aż się zrumieni.
    W międzyczasie siekamy drobno cebule.
    Zrumienione mięso przekładamy do garnka.
    Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebule.
    Przekładamy do mięsa razem z pozostałym tłuszczem.

  3. Całość zalewamy wodą, tyle żeby przykrylo mięso.
    Gdy wszystko zaczyna się gotować dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miekkie.
    Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilosci zimnej wody i wlewamy do gulaszu energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Ponownie doprowadzamy do wrzenia co jakis czas mieszając żeby nic nie przywarlo.

  4. Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami, kaszą. Moja propozycja to gulasz z rejbakiem i surówka z kiszonej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń