Do góry

Przekąski Przepis na:

Tradycyjny pasztet domowy

Przepis dnia 2015-09-07
Tradycyjny pasztet domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 746

Dodano:

Odsłon: 18478

Klasyka polskiej kuchni, szczególnie świątecznej. Czasochłonny w wykonaniu ale pyszny w smaku.

Składniki

  • Mięso: 0,4 kg wołowiny(lepsza jest tłustawa)
  • 0,4 kg wątróbki
  • 0,6 kg kurczaka
  • 0,6 kg wieprzowiny
  • 0,7-0,8 kg podgardla lub boczku
  • Bułki 3-5 szt
  • jajka 5-6 szt
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    1. Mięso pkroić w byle jakie kawałki, obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka poczynając od najtwardszego tj wołowna, wieprzowina, kurczak, boczek. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.

    2.Wątróbkę udusić osobno.

    3. Bułki namoczyć w bulionie, mleku lu w wodzie.

    4. Mięso i wątróbkę zmielić przez maszynkę 3 razy.

    5. Bułkę odcisnąć i też mielić ( można raz).

    6.Dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać

  2. Pieczenie:

    1. Foremki pasztetówki posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

    2. Wyłożyć mięso do foremek i ugnieść łyżką moczoną w zimnej wodzie.

    3. Pośrodku mięsa wzdłóż foremki ugnieść łyżką płytki rowek i polać odrobiną wody,tak, żeby mięso było na wierzchu lekko wilgotne.

    4.Wstawić do piearnika i piec w tep. 170- 180 stopni (jeżeli się za bardzo rumieni można temperaturę zniejszyć). Piec około1,5 h, można sprawdzić patyczkiem, jak ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lapsmak 11 września 2015 Dziekuje za miłe komentarze, ten przepis jest od ponad 40 lat praktykowany u nas w rodzinie i zawsze wychodzi doskonale. Zapraszam do odwiedzin mojego bloga www.lapsmak.pl .Pozdrawiam Karol

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia17 07 września 2015 Domowy najlepszy, szczególnie w towarzystwie świeżego pieczywa i ogórka kwaszonego :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń