Przekąski Przepis na:
Tradycyjny pasztet domowy

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 786
Dodano: 03.09.2015
Odsłon: 19044
Składniki
- Mięso: 0,4 kg wołowiny(lepsza jest tłustawa)
- 0,4 kg wątróbki
- 0,6 kg kurczaka
- 0,6 kg wieprzowiny
- 0,7-0,8 kg podgardla lub boczku
- Bułki 3-5 szt
- jajka 5-6 szt
- sól
- pieprz
- gałka muszkatałowa
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wykonanie:
1. Mięso pkroić w byle jakie kawałki, obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka poczynając od najtwardszego tj wołowna, wieprzowina, kurczak, boczek. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości.
2.Wątróbkę udusić osobno.
3. Bułki namoczyć w bulionie, mleku lu w wodzie.
4. Mięso i wątróbkę zmielić przez maszynkę 3 razy.
5. Bułkę odcisnąć i też mielić ( można raz).
6.Dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać -
Pieczenie:
1. Foremki pasztetówki posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
2. Wyłożyć mięso do foremek i ugnieść łyżką moczoną w zimnej wodzie.
3. Pośrodku mięsa wzdłóż foremki ugnieść łyżką płytki rowek i polać odrobiną wody,tak, żeby mięso było na wierzchu lekko wilgotne.
4.Wstawić do piearnika i piec w tep. 170- 180 stopni (jeżeli się za bardzo rumieni można temperaturę zniejszyć). Piec około1,5 h, można sprawdzić patyczkiem, jak ciasto.
Komentarze do przepisu (3)

lapsmak 11 września 2015Zgłoś do usunięcia
Dziekuje za miłe komentarze, ten przepis jest od ponad 40 lat praktykowany u nas w rodzinie i zawsze wychodzi doskonale. Zapraszam do odwiedzin mojego bloga www.lapsmak.pl .Pozdrawiam Karol6 Kto głosował? | Odpowiedz

gosia17 07 września 2015Zgłoś do usunięcia
Domowy najlepszy, szczególnie w towarzystwie świeżego pieczywa i ogórka kwaszonego :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 03 września 2015Zgłoś do usunięcia
UWIELBIAM TAKIE DOMOWE PASZTETY.7 Kto głosował? | Odpowiedz