Do góry

Desery Przepis na:

Triffle Duńskie

Triffle Duńskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6689

Dodano:

Odsłon: 68136

Uwodzi smakiem, na pewno oczaruje gości!!!!

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy zmielone migdały, orzechy laskowe i bułkę tartą oraz 4 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i smażymy na wolnym ogniu, aż do zrumienienia. Gotową masę przekładamy do miski i ugniatamy widelcem, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy do ostudzenia.

  2. Jabłka obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy na mniejsze części. W garnku rozpuszczamy resztę masła, wrzucamy jabłka. Po kilku minutach dodajemy cynamon i wlewamy 80 ml wody. Dusimy ok. 20 min na mocnym ogniu, aż do powstania musu. Jeśli masa jabłkowa nie jest jednolita miksujemy ją blenderem lub w mikserze.

  3. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru.

  4. Gdy wszystkie składniki są już zimne układamy je warstwami w szklankach (najlepiej szerokich i niewysokich): jabłka, śmietanę, orzechy, jabłka, śmietanę orzechy. Wstawiamy na chwilę do lodówki i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Insignia 28 sierpnia 2011 Racja :) Taj jak i pierogi ruskie które nie mają nic wspólnego z Rosja :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 28 sierpnia 2011 Nie jestem pewna czy ten deser pochodzi z Danii, czasem nazwa nie ma nic wspólnego z pochodzeniem potrawy czy deseru :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Insignia 28 sierpnia 2011 Wygląda smakowicie, wydaje się byś szybkie i proste w przygotowaniu. Mieszkam w Danii już trochę lat ale nie natrafiłam tu na taki deser :) Na bank wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

skubasia 13 lutego 2010 Z tego co widzę Autorka wspomniała już wcześniej w komentarzach, ze jest to przepis zapożyczony z listy Pascal-a wiec nie widzę powodu na podobne komentarze i ostre słowa. A jak tak głębiej się zastanowić, to i sam Pascal zapewne zapożyczył ten temat z jakiejś rodzimej kuchni i za pomocą Swojego programu sprzedał go szerszej publice! Czy w takiej sytuacji on tez jest kanciarzem i złodziejem dziel kulinarnej sztuki. Ludzie zastanówcie się nieco zanim ocenicie czyjeś starania bez oceniania ich rezultatu czyli Dania samego w sobie...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

skubasia 13 lutego 2010 Z tego co widze, Autorka przepisu wspomniala ze jest to orginalnie przepis z listy Pascal-a tak ze nie kupuje komenta

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pulpetka 13 lutego 2010 żalosne z pascala sciagać i zmieniać słowa..

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaga76 12 lutego 2010 wyglada smakowicie, wypróbuję napewno

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 12 lutego 2010 Mirabelka dzięki za wsparcie!!! Czasem ręce opadają od tych komentarzy, ktoś bezmyślnie pisze co mu ślina na język przyniesie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 12 lutego 2010 Tu nie chodzi o to, by każdy wymyślał swoje autorskie przepisy. Chodzi o to, by dzielić się przepisami przez siebie sprawdzonymi. Patusia5 sprawdziła przepis, włożyła swoją pracę w przygotowanie deseru, zrobienie mu zdjęcia i napisaniu przepisu swoimi słowami, poza tym sama przyznała, że to przepis Pascala. Jak można krytykować coś takiego, skoro są tu osoby, które dodają przepis na zasadzie kopiuj-wklej z innych portali i zamieszczają cudze zdjęcia? I to jest niby okej? Pozdrawiam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 10 lutego 2010 Malinowa Pokuso zamiast krytykować innych sama dodaj jakiś swój przepis. Kto tu jest anty-kucharka?? Ja przynajmniej wypróbowałam i mogę ten przepis polecić. Pozdrawiam serdecznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń