Do góry

Przetwory Przepis na:

Trochę inny kompot z gruszek :)

Trochę inny kompot z gruszek :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1021

Dodano:

Odsłon: 2530

Kompot gruszkowy z dodatkiem goździków i octu. W przepisie podaję składniki i proporcje w odniesieniu do jednego słoika litrowego :)

Składniki

  • Gruszki
  • Goździki
  • Ocet
  • Cukier
  • Woda mineralna lub filtrowana
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy ćwiartki lub drobniej, w zależności od wielkości owoców.

  2. Pokrojone owoce układamy dość ciasno w słoikach niemal do pełna.

  3. zalewamy zimną wodą i do każdego słoika wsypujemy płaską łyżkę cukru, dodajemy po dwa goździki i po półtorej łyżeczki octu.

  4. Słoiki mocno zakręcamy i wekujemy w garnku z wodą (wody powinno być w garnku nalane mniej więcej do 3/4 wysokości słoików) przez ok. 20 minut od zagotowania. Czynność powtarzamy tak długo, aż skończą nam się owoce lub słoiki :)

  5. Tak przygotowany kompot jest ciekawym dodatkiem do obiadu i doskonale gasi letnie pragnienie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń