Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na trochę, jak twierdzę, odchudzony i zdrowszy sos serowy do nachos. Nie ma w nim tony masła, śmietany 30% i serków topionych więc chyba nie jest z nim tak źle.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Rozgrzewamy olej i na gorący wsypujemy mąkę, natychmiast zmniejszamy ogień mieszamy nie pozwalając jej się przypalić. Po około minucie wlewamy mleko i czekamy, aż całość zagotuje się i zgęstnieje, mieszajcie czasem, żeby na pewno mąka się nie przypaliła. Następnie minimalizujemy ogień lub całkiem wyłączamy, zależy jak długo Wasza płytka utrzymuje ciepło. Dodajemy sos sojowy, przeciśnięty ząbek czosnku i podzielony na mniejsze kawałki ser ( jeśli chcecie możecie go zetrzeć, wtedy szybciej się rozpuści), mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Zakładając, że do tej pory palnik wciąż był włączony, teraz należy go wyłączyć i dodać pozostałe składniki tj. kurkumę i chilli, a także opcjonalnie sól i pieprz. Wystarczy przelać do miseczki i gotowe! Smacznego!