Do góry

Desery Przepis na:

Trufle mocno czekoladowe

Trufle mocno czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10031

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Trufle mocno czekoladowe"

Składniki

  • 100 g czekolady gorzkiej o zawartości 70% kakao
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 g masła
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • do obtoczenia: kakao
  • czekolada w proszku
  • wiórki kokosowe
  • grubo siekane orzechy włoskie
  • laskowe
  • macadamia
  • nerkowca
  • migdały
  • kolorowe posypki itp
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śmietankę kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzewamy uważając, by nie doprowadzić do zagotowania.

  2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, obydwie, pokruszone na mniejsze kawałki, czekolady i likier amaretto. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  3. Masę wylewamy do płaskiego naczynia i pozostawiamy do wystudzenia, najlepiej na całą noc.

  4. Następnego dnia, lekko zwilżonymi zimną wodą rękami, formujemy z masy małe kuleczki, które obtaczamy w przygotowanych posypkach. Ponownie odstawiamy do stężenia w zimne miejsce.

  5. Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej sztuki 1,10 zł

  6. Wartość odżywcza jednej sztuki 240 kcal

  7. Białko 7 g

  8. Tłuszcz 32 g

  9. Węglowodany38 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń