Do góry

Desery Przepis na:

Trufle na Dzień Dziecka

Trufle na Dzień Dziecka

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 226

Dodano:

Odsłon: 5834

Dzień Dziecka jest już jutro i z tej okazji mam dla Was przepis na świetną przekąskę - deser. Pyszne kokosowo-kakaowe trufle. Są zdrowe, proste w wykonaniu, można z nich zrobić lizaki albo zapakować do pudełka i zabrać na wycieczkę. Na pewno umilą wspólnie spędzany czas :)

Składniki

  • 1 szklanka mąki kokosowej (przesiana)
  • 2 łyżki kakao (przesiane)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów (u mnie włoskie)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego (u mnie migdałowe)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić ryżowym lub miodem)
  • 1/4 - 3/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • Polewa: 3/4 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki syropu klonowego
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W dużej misce łączymy mąką, kakao, sól i orzechy. Osobno do szklanej lub ceramicznej miseczki przekładamy masło orzechowe i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy, możemy podgrzać w mikrofali, żeby masło się trochę stopiło. Przekładamy do miski z suchymi składnikami i zagniatamy, ciasto powinno być kruche. Następnie powoli dolewamy mleka. Gdy będzie dość rzadkie formujemy kulki. Składniki polewy mieszamy razem. Trufle nadziewamy na patyczki i zanurzamy w polewie.

  2. Jeśli chcemy użyć posypki, to właśnie w tym momencie póki polewa nie zastygnie. Jako posypki możemy użyć wiórków kokosowych, amarantusa ekspandowanego lub drobno posiekanych orzechów. Gotowe łakocie odstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

martinezo 31 maja 2016 Wyglądają super...tylko tego kokosa trochę za dużo ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń