Do góry

Desery Przepis na:

Trufle tiramisu

Trufle tiramisu

Autor: cocoblame

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 429

Dodano: 29.12.2012

Odsłon: 7757

Mała kopia słynnego włoskiego deseru.

Składniki

  • espresso/mocna, rozpuszczalna kawa, 1/3 zwykłej filiżanki
  • cukier puder, 1 kopiasta łyżka
  • biszkopty, 250g
  • serek mascarpone, 250g
  • rum/amaretto/wódka smakowa, 1łyżka
  • kakao to obtaczania, ok pół szklanki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić espresso lub mocną rozpuszczalną kawę. Do gorącej kawy wsypać cukier puder i alkohol, dokładnie wymieszać. Odstawić kawę do wystudzenia.

  2. Biszkopty rozkruszyć na drobny piasek, ręcznie lub za pomocą blendera. Zalać ostudzoną kawą, dokładnie wymieszać. Do masy dodać mascarpone i ponownie, bardzo dokładnie, wszystko wymieszać ręcznie.

  3. Masę schodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie formować małe kulki, następnie obtoczyć je dokładnie w kakao. Trufle przechowywać w zimnym miejscu.

  4. *przepis pochodzi ze strony: http://www.poezja-smaku.pl/trufle-o-smaku-tiramisu/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marrchewka 15 września 2015 Świetny przepis na trufle. Wychodzą wg niego znakomite!!! Pycha.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 30 grudnia 2012 Na pewno wypróbuję ten przepis. A tak na marginesie, stosując się do Twoich rad, zawsze wychodzą mi dobre bezy. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 29 grudnia 2012 Wygląda pięknie. Nigdy nie robiłam trufli ale uwielbiam smaki włoskie. Jestem fanką Włoch:). Skorzystam z przepisu:). Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń