Do góry

Desery Przepis na:

Trufle w trzech odsłonach

Trufle w trzech odsłonach

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 86

Prosty przepis na domowe trufle

Składniki

  • 600 ml kremówki
  • pół kostki masła
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1,5 tabliczki czekolady białej
  • 4 łyżki alkoholu
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • tacka malin
  • potarta czekolada
  • kakao
  • wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Parzymy kawę rozpuszczalną w minimalnej ilości wody (naprawdę odrobinę!!!!).

  2. Rozdzielamy kremówkę i masło na trzy miski szklane lub metalowe.

  3. Dodajemy do nich czekolady; do jednej gorzką, do drugiej mleczną, do trzeciej białą.

  4. Stawiamy każdą miskę na kąpiel wodną, czekamy aż składniki się połączą, mieszamy.

  5. Do miski z gorzką czekoladą dodajemy alkohol, do miski z mleczną czekoladą dodajemy kawę, do miski z białą czekoladą dodajemy olejek migdałowy.

  6. Po połączeniu składników, przelewamy zawartości misek na głębokie talerze, do białej masy wciskamy maliny.

  7. Przykrywamy folią lub talerzem (żeby przykrywka nie dotykała zawartości talerza!) i chowamy do zamrażarki na 2-3h.

  8. Wyciągamy trufle, kroimy na kawałki. Wyciągamy każdy kawałek i kulamy w rękach (chcemy żeby malina była schowana). Obtaczamy w posypce. Trufle z gorzkiej czekolady w kakao, trufle z mlecznej czekolady i potartej czekoladzie, a z białej w kokosie.

  9. Chowamy do lodówki, po 1h są gotowe do jedzenia.

  10. Zapraszam na bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć i więcej wskazówek :)
    https://rurkazkremem01.blogspot.com/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń