Do góry

Desery Przepis na:

Truskawki na orzechowym spodzie, w waniliowej pierzynce pod czekoladową chmurką.

Truskawki na orzechowym spodzie, w waniliowej pierzynce pod czekoladową chmurką.

Autor: Matematyczka

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 775

Dodano: 16.06.2011

Odsłon: 23902

Proste, delikatne, rozpływające się w ustach. Idealne na gorące dni.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem. białka ubić na sztywną pianę. Do posiekanych orzechów przemieszanych z bułką tartą, sodą i proszkiem do pieczenia dodać utarte żółtka i pianę z białek. Dokładnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 26cm i piec w 170 st.C. przez 35-45min.

  2. Masa: W gorącym mleku rozpuścić żelatynę, odstawić do lekkiego przestudzenia. Ubić śmietankę 30%, dodać jogurt naturalny, serki homogenizowane, cukier i dokładnie delikatnie wymieszać. Wlać do masy przestudzone mleko z żelatyną i ponownie dokładnie wymieszać. Odlać trochę masy do innej miski (może tak z 1/5- robiłam to ''na oko'') i dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać.

  3. Na wystudzony placek orzechowy(nadal w tortownicy) wyłożyć truskawki (szpicem do góry; u mnie zajęły cały spód). Zalać to tężejącą masą waniliową, włożyć na chwilkę do lodówki. Jak stężeje bardziej, wylać masę kakaową. Wygładzić, lub zrobić fale łyżką i wstawić do lodówki tak by masy się całkowicie ścięły. SMACZNEGO :)

  4. Przepis na ciasto orzechowe : www.kuchnia.o2.pl, reszta to inwencja własna.

  5. PS. ciasto orzechowe jak na mój gust i wysokość mojej tortownicy wyszło za grube więc ścięłam troszkę, tak około 1/3 wysokości- obawiałam się że masa może mi się nie zmieścić- wolałam nie ryzykować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 17 czerwca 2011 @embepe13 - tak jak napisałam w przepisie z gotowej masy odlewam troszkę, dodaję łyżkę kakao ( u mnie takie z wiatrakami) i mieszam - ot cała masa kakaowa:). Kolor mlecznej czekolady jest na zdjęciu w rzeczywistości jest ciut ciemniejszy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 17 czerwca 2011 A co z masą kakaową? Wygląda tak, jakby była zrobiona z mlecznej czekolady...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 16 czerwca 2011 sam tytuł zachęca do zrobienia, ięc do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 16 czerwca 2011 Uwaga! dałam 8 łyżeczek żelatyny bo na opakowaniu było napisane : 3-4 łyżeczki na pół litra, więc mając prawie 1 litr dałam 8, ale radzę to sprawdzić na swoich żelatynach, bo raz się spotkałam z taką gdzie było: 2-3 łyżeczki na 0,5l wody.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 16 czerwca 2011 @ Annuar - ja też się boję żelatyny- kilka razy mi się ścięła jak wlewałam do zimnej bitej śmietany.. teraz zawsze się staram żeby masa była w temp pokojowej, a płyn z żelatyną letni, wręcz troszkę ciepławy.. przy bitej śmietanie trzeba z tym uważać, ale w innych masach/jogurtach póki co się ten sposób sprawdza, powodzenia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 16 czerwca 2011 @agazalza- ja robiłam w tortownicy o średnicy 26cm, u mnie to największa tortownica. Jeśli masz na myśli blaszkę w rozmiarze 24/28cm to na pewno masy będzie za mało i ledwo przykryje dno, o ile przykryje, a na pewno nie zakryje truskawek

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 16 czerwca 2011 Brzmi i wygląda bardzo kusząco. Ciacho musi być pyszne... no i ta rewelacyjna nazwa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agazolza 16 czerwca 2011 Czy robiłaś to ciasto na dużej tortownicy? Zastanawiam się, czy nie zrobić go ale na zwykłej blaszce do ciasta (rozmiar standardowy) i czy w tedy nie wyjdzie za niski?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 czerwca 2011 O Matko, od samego czytania nazwy deseru cieknie mi ślinka... :) Może spróbuję zrobić, choć boję się używać żelatyny, bo mam do niech pecha (tzn robią mi się "nitki")

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 16 czerwca 2011 Smakowicie wygląda, lubię takie ciasta z tym że śmietanę 30% zastąpię śnieżkami, pozdrawiam :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń