Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa pychotka

Truskawkowa pychotka

Autor: Murena

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 982

Dodano: 30.05.2018

Odsłon: 13891

Mnie smak tego ciasta kojarzy się z taka domową imprezą w stylu "imieniny u cioci" :). Do tego sezonowe owoce- u mnie truskawki i trochę gruszki oraz kwaśna śmietana.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maki krupczatki
  • 1.5 szklanki cukru
  • 370g margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220g wiórek kokosowych
  • 750 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 250g truskawek
  • gruszka
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od kruchego ciasta.Wszystkie składniki wsypujemy do miski i ręką i mieszamy do połączenia się składników
    Następnie wykładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy ciasto
    Następnie ciasto dzielimy na dwie połowy.Jedną owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki a drugą część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem,potem wkładamy na 40 min.do lodówki.
    Po wyjęciu ciasto nakłuwamy widelcem,nagrzewamy piekarnik do 200C i zapiekamy ok.20 min.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy.
    Czas na masę kokosową.Białka ubijamy na sztywno,dosypujemy porcjami cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści.
    Dodajemy do białek z cukrem śmietanę - miksujemy na wolnych obrotach.Wiórka kokosowe mieszamy razem z budyniami i mąką ziemniaczaną,dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.Masę kokosową wykładamy na podpieczony spód.na wierzch kładziemy owoce.
    Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i ścieramy na tarce i układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w 180C przez ok.70 minut.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń