Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa rozkosz

Przepis dnia 2015-06-18
Truskawkowa rozkosz

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9047

Dodano:

Odsłon: 5983

Smaczne, nie za słodkie, lekkie, baaardzo truskawkowe ciasto. Dosyć czasochłonne ale gwarantuję, że smak wynagradza czas spędzony na jego przygotowanie :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko 3
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
  • budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1,5 szt.
  • Budyń truskawkowy:
  • truskawki 50 dag
  • cukier 1/2 szkl. (lub do smaku)
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 2 szt.
  • masło 5 dag
  • woda 1/3 szkl.
  • Pianka truskawkowa:
  • śmietanka 30% 300 ml
  • serek homogenizowany naturalny 35 dag
  • truskawki 45 dag
  • cukier 3 czubate łyżki
  • cukier puder 3 czubate łyżki
  • żelatyna 2 dag
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • woda 1/3 szkl.
  • galaretka z truskawkami:
  • truskawki 30 dag
  • galaretka truskawkowa 2 szt.
  • woda 500ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, nadal ucierając. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do formy (24 x 24cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu blachy z piekarnika zrzucić ją z wysokości ok. 40-50cm na podłogę. Wystudzić.

    Budyń truskawkowy: truskawki umyć, oczyścić z szypułek, zmiksować blenderem, przełożyć do garnka. Dodać cukier i sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. W wodzie rozprowadzić proszek budyniowy tak aby nie było grudek. Mieszankę wlać do gotującego się musu, mieszając gotowac chwilkę aby budyń zrobił się gęsty. Gorący wylac na biszkopt, wyrównać, wystudzić.

    Pianka truskawkowa: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, zmiksowac blenderem, przelać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować, Zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do ciepłego musu, dokładnie wymieszać, odstawic do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Zimny serek zmiksowac na gładką masę i dodać do niego przestudzony mus truskawkowy, wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wmieszać w masę serowo-truskawkową. Wylać na budyń truskawkowy, wyrównac i schłodzić w lodówce.

    Galaretka z truskawkami: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić do delikatnego tężenia. Kilka łyżek tężejącej galaretki wylac na piankę truskawkową, wstawić do lodówki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na grube plastry. Ułożyć gęsto na galaretce. Na wierzch wylac resztę tężejącej lekko galaretki. Całość schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń