Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa rozpusta

Truskawkowa rozpusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1699

Dodano:

Odsłon: 17795

Idealna propozycja na letni deser.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek cukru
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru
  • minimalna ilość gorącej wody
  • 400 ml kremówki 36 %
  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • opakowanie galaretki cytrynowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szklanki gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Białka ubić na sztywno, następnie dodać do nich cukier i ubijać do jego rozpuszczenia się. Do ubitej piany dodać żółtka i zmiksować. Na sam koniec dodać mąki i wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt piec przez 30 minut w 180 stopniach, wystudzić.

  2. Truskawki wraz z cukrem zmiksować na puree. Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić i dodać do owoców, dokładnie zmiksować. Gdy owoce zaczną gęstnieć wyłożyć je na wystudzony biszkopt zostawiając 4-5 łyżek na górę.

  3. Kremówkę wraz z serkami umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, stabilną masę. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić i cały czas miksując wlewać ją do masy serowej. Gotową masę pozostawić do lekkiego stężenia i wyłożyć ją na stężałe owoce, wyrównać. Na wierzch wyłożyć resztę owocowego puree i schować do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agunia1706 28 czerwca 2015 Pyszna rozpusta. Zmodyfikowałam jednak masę truskawkową dodając 1 galaretkę truskawkową rozpuszczona w 3/4 szklanki wody. Polecam na upalne dni.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorata 12 czerwca 2015 mi również masa truskawkowa nie chciała gęstnieć,dodałam galaretkę rozpuszczoną w małej ilości wody,a ona dalej płynąca,nawet zamrażalnik nie pomógł.za to masa serowa szybko gęstniała...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kminek 09 czerwca 2015 Też mi nie wyszło to ciasto, mimo że od razu dałam więcej żelatyny, to ciasto "pływało". Nie rozumiem, jak można podawać nie sprawdzony przepis narażając ludzi na marnotrawstwo czasu i produktów?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 05 czerwca 2015 Zrobiłam, ale nie wyszło. Miałam mniej truskawek, a mimo to po dodaniu 3 łyżeczek żelatyny masa nie zsiadła się. Dorobiłam żelatyny, wylałam na ciasto, odstawiłam na noc ale i tak nie była stabilna. Przez to po dodaniu ostatniej warstwy, truskawki podnosiły się, ciasto nie wyglądało po przekrojeniu jak na zdjęciu i rozlewało się. Było b.smaczne ale trzeba dopracować proporcje żelatyny. Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 02 czerwca 2015 Wygląda przesmacznie! Wypróbujemy w długi weekend!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń