Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe marzenie

Truskawkowe marzenie

Autor: PysiaGotuje

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 2417

Dodano: 09.01.2018

Odsłon: 2986

Połączenie masy truskawkowej z delikatnym kremem raffaello - tego trzeba spróbować!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajaka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Masa truskawkowa:
  • 1 kg świeżych truskawek (można użyć mrożonych)
  • 1,5 l wody
  • 2-4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności truskawek)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 kisiele malinowe lub wiśniowe
  • Krem raffaello:
  • 0,5 l śmietany kremówki (36%)
  • 2 białe czzekolady
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
  • Dodatkowo: duże opakowanie herbatników na wierzch
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:

    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier dobrze się rozpuści, stopniowo dodawać żółtka.

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać. Do masy z jaj i cukru stopniowo dodawać mąkę, ubijając na najmniejszych obrotach miksera. Pod koniec ciasto wymieszać mieszadełkami od miksera lub drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Piec przez 25-30 minut, w temperaturze 180 stopni.

    Po ostygnięciu biszkopt wyciągnąć z formy, ściąć górę na równo. Dno blaszki wyłożyć czystym papierem do pieczenia, brzegi folią aluminiową. Do tak przygotowanej formy przełożyć wyrównany biszkopt.

  2. Truskawki przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do zagotowania, dodać cukier według uznania i wymieszać. W połowie szklanki wody rozrobić kisiele, truskawki zestawić z ognia i dodać kisiele.

    Dokładnie wymieszać, postawić z powrotem na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu, masę zestawić z ognia i dodać suche galaretki. Całość dokładnie wymieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt.

  3. Masę z truskawek należy co jakiś czas kontrolować. Jeśli zaczyna się „zsiadać”, musimy przygotować krem kokosowy.

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać mocno przestudzoną czekoladę, ciągle miksując.

    Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na masę truskawkową. Na wierzchu ułożyć herbatniki.
    Ciasto należy przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lena1988 08 czerwca Witam czy ta masa truskawkowa nie wsiaknie w biszkopt?? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 stycznia Yyyy, eeee, aaaa, jak to się robi? xD

To ponad moje/nasze możliwości, ale bardzo chętnie parę takich "kawałeczków" przyjmiemy ;)
Pyszne ciacho :D
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń