Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe ptysie red velvet

Truskawkowe ptysie red velvet

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 1460

Ptysie podwójnie truskawkowe

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko, wodę oraz masło gotujemy. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników. Ciasto energicznie mieszamy trzymając na ogniu przez ok 40 sek. Odstawiamy do wystygnięcia.


  2. Jak masa wystygnie ucieramy ciasto za pomocą miksera dodając po 1 jajku. Przy dodawaniu 3 jajka dodajemy liofilizowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Przy dodawaniu kolejnego jajka musimy zobaczyć czy poprzednie jajko się dobrze wmieszało w ciasto (TO WAŻNE!).
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do szprycy i szprycujemy rozetki. Wielkość wykładanych ciastek to ok 4 cm średnicy. Między jednym a drugim ptysiem należy zostawić odstęp ponieważ ciasto urośnie.
    Pieczemy ok 30 minut w temp. 200 st C bez termoobiegu.

  3. Przygotowujemy krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone oraz przestudzoną białą czekoladę. Mieszamy krem.
    Truskawki czyścimy ze szpatułek. Kroimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy do połączenia się owców z kremem.

    Przestudzone ptysie kroimy na pół i nakładamy krem. Oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 czerwca dla mnie jesteś dzisiaj przepisem dnia - urocze :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 28 czerwca Prezentują się bardzo smakowicie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń