Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe Rafaello

Truskawkowe Rafaello

Autor: megs

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 580

Dodano: 13.09.2010

Odsłon: 26589

Wymaga troszke pracy ale efekt cieszy i bardzo smakuje....:)))

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy mąke z proszkiem, lekko mieszając. Pieczemy przez 20-25 min w 175 stopniach w prostokątnej blaszce.

  2. MUS TRUSKAWKOWY: Truskawki dzielimy na dwie części. Jedną część miksujemy a drugą kroimy na kawałki. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody - studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki, galaretki i pokrojone owoce. Lekko tężącą masę wykładamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki.

  3. KREM RAFAELLO: Czekoladę rozpuszczamy w niewielkiej ilości śmietanki. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem ze Snieżką, dodajemy adwokat, rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, pokruszone biszkopty, kokos, żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody - wszystko lekko mieszamy. Gotowy krem wykładamy na mus truskawkowy i ponownie wstawiamy do lodówki.

  4. MASA SMIETANKOWA: Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanką Fix, stopniowo dodajemy cukier puder. Gotową masę wykładamy na krem rafaello. Wierzch posypujemy lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

  5. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO:)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alifar 25 lutego 2013 robiłam wczoraj,jest pzszne ,chodz poszłam na łatwizne i kupiłam gotowy spód

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polikatz 08 lutego 2012 jaka jest roznica miedzy smietana fix a smietana sniezka? Przepis genialny, robie!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 13 września 2010 rzeczywiście pracy trochę jest przy tym ,ale widać że warto

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megs 13 września 2010 Izo25Cz smietanki najlepiej 30% , a jezeli chodzi o biszkopty to nie zwrocilam uwaga na ich wage, ale jak dodasz tak okolo 15-20 dag to ok:) a Adwokat to oczywiscie ze likierek :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Iza25Cz 13 września 2010 Wygląda bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję.
Napisz proszę ilu procentowe mają byś śmietany do mas, ile dag biszkoptów do kremu (piszesz, że pół paczki, ale ile waży ta paczka?) i czy chodzi o likier ADWOKAT?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 13 września 2010 wygląd rewelacyjny a smak napewno też.....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 13 września 2010 no nie wytrzymam ależ to musi być pyszne ,super przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń