Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe ślimaki

Truskawkowe ślimaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Truskawkowe ślimaki"

Składniki

  • 2 jajka
  • 250-300 ml mleka
  • 13 dag mąki pszennej
  • sól
  • 2-3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka oleju do listki mięty oraz kwiaty rumianku lub stokrotki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij wprost do miski, dodaj mleko i wymieszaj trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, łyżkę oleju i ponownie dobrze wymieszaj. Jeżeli znajdziesz czas, wstaw ciasto do lodówki na 30 min.

  2. Rozgrzej patelnię, lekko posmaruj ją olejem i wlej niewielką chochelkę ciasta. Okrężnym ruchem rozprowadź ciasto po całej powierzchni i smaż 2 minuty do zrumienienia. Następnie obróć naleśnik i podsmaż drugą stronę. Powtarzaj tę czynność dopóki nie wykorzystasz całego ciasta.

  3. Gotowe naleśniki smaruj dżemem i zwijaj je z jednej strony tylko do połowy długości, z drugiej – w 1/3, formując w ten sposób ślimaki.

  4. Tak zwinięty naleśnik pokrój na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Z kawałków lukrecji lub czekoladowych dekoracji zrób ślimakom różki, oczy z małych cukrowych kuleczek lub gwiazdek i przyklej je marmoladą.

  5. Ślimaki układaj na talerzach udekorowanych listkami mięty i kwiatami.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 315 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń