Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe Tiramisu

Truskawkowe Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 54

Dodano:

Odsłon: 21818

Wspaniałe na nadchodzący sezon truskawkowy :) Raczej szybkie, bardzo dobre:)

Składniki

  • 400 gram sera białego (można oczywiście mascarpone ale podaję tańszą wersję)
  • 1.5 szklanki musu truskawkowego (miksowane truskawki + cukier)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto wykonane w formie Lilianna firmy Tupperware (na taką wielkość podane proporcje).

  2. Mus truskawkowy zagotować, jak będzie gorący wsypać galaretkę i mieszać aż do dokładnego rozpuszczenia. Kiedy truskawki zaczną tężeć wylać większość na spód formy Lilianna. (Zostawić odrobinę żeby wyłożyć "w środku" ciasta).

  3. Na parze ubić jajka z cukrem (aż będą gorące i znacznie zwiększą objętość), pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.

  4. Utrzeć margarynę dodając powoli masę z jajek i cukru, następnie zmielony przez maszynkę ser. Kiedy masa jest już jednolita, wsypujemy mleko w proszku. Następnie do masy dodajemy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. (RADA: żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie, ona wówczas pęcznieje, a potem ogrzewam w kąpieli wodnej - pięknie się rozpuszcza, bez grudek, można ją potem cienkim strumyczkiem wlać do masy).

  5. Do Lilianny, w której są zastygnięte już truskawki rozkładam połowę masy, następnie namoczone w kawie biszkopty (na zdjęciu wyżej niestety zbyt słabo namoczone bo ciut suche :( ), następnie wykładam kilka łyżek pozostałych truskawek, resztę sera i drugą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów.

  6. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, wyjąć z formy i podawać. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Goblinek 15 maja 2010 Mmmm. kocham takie ciasta-pianki, a z truskawkami w szczególności. Na pewno wypróbuję!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 13 maja 2010 o jak superaśnie, tak się składa, że mój tata(Tupperwareowy szaleniec)ma tę formę, więc z pewnością mi jej użyczy, gdy się dowie w jakim celu :)szkoda tylko,że trzeba na polskie, słodkie truskawki poczekać jeszcze

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mucho7morek 07 maja 2010 Super przepis, łatwy w wykonaniu (chociaż ja dodaje nieco mniej mleka w proszku by masa była bardziej piankowato-nadmuchana).....ciasto to niestety ma jedną wadę- za szybko znika i trzeba robić kolejne;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Cynamonek 05 maja 2010 Jej! To musi być pyszne. Wypróbuję jak najszybciej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bardolka 05 maja 2010 we wczesniejszym komentarzu wkleiłam linka do formy Liliana, ale moderacja wycięła, aby zobaczyć wygooglaj : tupperware liliana :)
U mnie w domu po prostu zwyczajowo mówi się na to ciasto tiramisu, pewnie w wyniku połączenia biszkoptów nasączonych w kawie i serka - jeśli uraża to kulinarnych ortodoksów :) to proponuję nazwać "sernik truskawkowy" i po kłopocie :)

Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska1 05 maja 2010 Bardzo cie przepraszam za ten komentarz, ale rzeczywiscie tego wspaniałego sernika na zimno- jak oceniła mirabelka, w rzadnym wypadku nie mozna nazwac tiramisu. Ciasto samo w sobie napewno pyszne i chetnie je wyprubuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 05 maja 2010 wygląda pysznie poczekam na sezon truskawkowy i napewno zrobię

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń