Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne połączenie kakaowego biszkoptu nadziewanego biszkoptami z dżemem truskawkowym, kremu budyniowego, truskawek i galaretki:)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 606
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 905
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 606
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 905
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po 1 żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszamy delikatnie. Biszkopty smarujemy dżemem i sklejamy. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę. Na cieście układamy rzędami sklejone biszkopty. Zalewamy drugą połową ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem: Zagotowujemy budyń z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Krem wykładamy na zimny biszkopt. Na kremie układamy truskawki.
Galaretkę rozmieszać w 900 ml gorącej wody i odstawić, aż zacznie lekko tężeć. Lekko tężejącą galaretką zalewamy górę ciasta i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego:)