Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowiec

Truskawkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 332

Dodano:

Odsłon: 2704

Truskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szkl cukru,
  • 1½ szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 250g masła
  • 3 jaja,
  • 1 szkl cukru,
  • 1/2 kg truskawek.
  • Ponadto:
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wody
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka. Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm). Piec 30min w 160oC. Po wystygnięciu podzielić na dwie części.

  2. Jaja ubić z cukrem na parze do osiągnięcia temperatury 65oC, zdjąć z nad pary i dalej ubijać aż masa wystygnie. Porcjami dodawać masło. Truskawki zblendować. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

  3. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Zostawić do półstężenia.

  4. Masę wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć kolejnym plackiem. Na wierzch biszkoptu położyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń