Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowiec

Truskawkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 323

Dodano:

Odsłon: 58

ciasto bez pieczenia z truskawkami....

Składniki

  • MASA:
  • truskawki - 400 g
  • żelatyna - 12 łyżeczek
  • żółtka - 3 szt
  • białka - 3 szt
  • cukier - 100 g
  • jogurt naturalny - 500ml
  • jogurt naturalny - 500ml
  • MUS:
  • truskawki - 400 g
  • Cukier - 100 g
  • żelatyna - 2,5 łyżki
  • WIERZCH:
  • śmietana 30% - 300 ml
  • cukier - 2 łyżki
  • śmietan-fix - 1 op
  • DODATKOWO:
  • DODATKOWO:
  • płatki czekoladowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części.
    MASA:
    żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut.
    W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę.
    Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubita z białek i delikatnie wymieszać.
    Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki.
    MUS:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Zmiksowane truskawki połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną.
    Mus wylać na masę truskawkową.
    WIERZCH:
    śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix.
    Ubitą śmietanę przełożyć na mus i wstawić do lodówki na ok 2 godz.
    Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń