Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowo-kokosowa Pańcia

Truskawkowo-kokosowa Pańcia

Autor: queen_of_live

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano: 13.05.2018

Odsłon: 96

Tort na biszkoptach na zimno przełożony aksamitną masą truskawkową

Składniki

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 175 ml mleka (1.5%)
  • 30g margaryny np. Kasi
  • 2 płaskie łyżki cukru białego
  • 400g świeżych truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masa truskawkowa:

    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok. 130 ml) i mieszamy aż nie będzie grudek. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Śmietany ubijamy z cukrem pudrem, gdy galaretka ostygnie(ale nie stężeje) wlewamy ją do śmietany i ubijamy na gęstą masę.

    Ważne! Najlepiej dodawać pomału galaretkę żeby kontrolować gęstość masy, jeśli wlejemy jej za dużo to masa będzie za rzadka.

    Na formę ( u mnie okrągła na tartę) wykładamy biszkopty w wolne przestrzenie można dać drobno posiekane biszkopty. Wlewamy masę, wygładzamy łyżką. Zostawiamy na noc w lodówce

  2. Masa Kokosowa:

    Do rondla wlewamy na dno wodę stawiamy na gaz, jak zacznie wrzeć dajemy mleko z cukrem i mieszamy, gdy się zagotuje dodajemy wiórki kokosowe, nadal gotujemy dopóki wiórki nie wsiąkną całego mleka. Zdejmujemy z gazu dodajemy margarynę mieszamy aby się rozpuściła.

    Gdy masa ostygnie delikatnie formujemy kulki i układamy na wierzchu tortu, na kuleczki z wiórek układamy truskawki wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń