Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak lata...Przepis autorski, bardzo prosty i smaczny:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Biszkopt; 6 dużych jajek szklanka cukru pudru niepełna szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki łyżeczki amoniaku 2 - 3 łyżki oleju łyżeczka aromatu waniliowego łyżeczka octu szczypta soli Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy porcjami cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dodajemy olej z aromatem waniliowym i octem. Dokładnie miksujemy <aż masa będzie bardzo jasna>. Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak przesiewamy. Dodajemy porcjami do masy jajecznej i dokładnie ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Dokładnie wymieszaną masę przelewamy do formy o wymiarach 24x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez 30-40 minut w temperaturze 160*. Zaraz po upieczeniu przykrywamy biszkopt ściereczką, wyciągamy i razem z formą upuszczamy go na blat z wysokości około 30 - 40 cm. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przekrawamy na dwa blaty.
Mus truskawkowy: Truskawki świeże lub mrożone <ilość dowolna, ja dałam mrożone około 800g > 2 galaretki truskawkowe 200 ml gorącej wody łyżeczka żelatyny 200g jogurtu greckiego Rozmrażamy truskawki, ale tylko do tego momentu aż będzie się dało je ugnieść <tłuczkiem do ziemniaków. Robimy z nich papkę. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki i żelatynę. Gdy ostygnie wlewamy do naszych mocno zimnych truskawek <jeśli są mało słodkie można dodać cukier, ja dodałam odrobinę cynamonu dodatkowo>. Następnie dodajemy jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy. Pod wpływem zimnych truskawek galaretka natychmiast zaczyna tężeć.
Złożenie; Biszkopt Dżem truskawkowy 3/4 musu truskawkowego Biszkopt Reszta musu truskawkowego Gotowe ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Polecam.