Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy puch - sernik na zimno

Truskawkowy puch - sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 936

Dodano:

Odsłon: 3563

sernik jest delikatny i lekki, z truskawkowym sercem w środku, a swoją konsystencją przypomina puszystą różową piankę. Prawdziwa rozkosz dla truskawkowych łakomczuchów:)

Składniki

  • ok. 12 okrągłych biszkoptów
  • 400ml jogurtu greckiego (bez mleka w proszku)
  • 200ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 500g truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50ml mleka mleko do namaczania biszkoptów
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotować serek labneh: jogurt przelać na złożoną potrójnie gazę, powiesić do osączenia na kilka godzin, można na całą noc.

  2. Truskawkowa żelka: 300g truskawek umyć, odszypułkować, zmiksować blenderem. 2 łyżki z lekką górką suchej galaretki rozpuścić w 50ml gorącej wody, wymieszać z truskawkowym musem, przelać do głębokiego talerza lub foremki o średnicy ok 14-15cm. Pozostawić do stężenia.*

    *truskawkowa żelka musi dobrze stężeć, żeby nie rozerwała się podczas przenoszenia na sernik, dlatego lepiej ją przygotować np. wieczorem przed robieniem sernika. Moja nie zdążyła stężeć i niestety musiałam ją składać na serniku:(

  3. Pozostałą suchą galaretkę wymieszać z żelatyną, zalać mlekiem i pozostawić na 10 minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia żelatyny.
    Pozostałe truskawki również odszypułkować i zmiksować blenderem.
    Śmietankę ubić na sztywno. Serek labneh utrzeć z cukrem i truskawkowym musem, ciągle miksując wlać żelatynę. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką.
    Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Biszkopty maczać krótko w mleku i wyłożyć nimi dno tortownicy. Na biszkopty wylać 1/3 masy serowej, odstawić na 5 minut do zamrażarki. Następnie wyjąć z zamrażarki, na masie serowej położyć stężałą truskawkową żelkę, zalać pozostałą masą serową. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (min 3h), żeby stężał.
    Po stężeniu sernik odkroić nożem od boków tortownicy, zdjąć obręcz, a sernik przenieść na paterę.
    Przed podaniem można udekorować bezikami, listkami mięty, świeżymi truskawkami.
    Smacznego!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń