Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 588

Dodano:

Odsłon: 3390

Tym razem przygotowałam niesamowicie truskawkowy sernik na zimno, który składa się z biszkopcików, truskawkowej masy śmietankowej, musu truskawkowego oraz bitej śmietany na wierzchu. Całość udekorowałam truskawkami, nawet się starałam wykonać na środku różę z truskawki (mam nadzieję, że zauważyliście ją, bo poświęciłam kilka truskawek żeby ją wykonać, a ciągle wychodziło coś nie tak ???? ) oraz posypałam wierzch skruszonymi liofilizowanymi truskawkami.

Składniki

  • Mus truskawkowy
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 100 ml wrzątku
  • 400 g truskawek
  • Masa serowa:
  • 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 400 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 2 łyżki konfitury truskawkowej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • 100 g truskawek
  • Dodatkowo:
  • okrągłe biszkopty
  • 50 g truskawek
  • opcjonalnie do posypania – Liofilizowane owoce Truskawka
  • 50 g truskawek
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 śnieżka
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia. W tym czasie truskawki blendujemy na gładki mus, miksujemy z rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki aby całość lekko stężała.

    Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder, cukier różany. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia.

    Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany, konfiturę oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera. Pod koniec do masy dodajemy pokrojone drobno truskawki, mieszamy całość za pomocą łyżki.

  2. Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki. Nakładamy gęstą masę śmietanową, wyrównujemy wierzch, a na niej nakładamy gęsty już mus truskawkowy (jeżeli będzie płynny to znak, że powinien jeszcze chwilę poleżeć w lodówce). Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

    Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śnieżkę, miksujemy aż całość będzie gęsta. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch sernika, wraz z truskawkami. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchcik_89 23 maja 2017 Widać różę- piękna :) sernik pierwsza klasa!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń