Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1214

Dodano: 07.04.2018

Odsłon: 340

Pyszny, owocowy sernik na zimno, który zrobicie w 30 minut. Najtrudniejsze w jego przygotowaniu to dokładne rozpuszczenie galaretek.

Składniki

  • proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm: spód: biszkopty lub herbatniki
  • masa serowa: 1 kg sera sernikowego wiaderku, użyłam z Piątnicy 4 galaretki truskawkowe 500 g truskawek
  • przybranie: 500 g truskawek 2 kiwi listki mięty 2 przeźroczyste galaretki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy 500 ml gorącej wody dokładnie mieszamy.

    Truskawki miksujemy blenderem na gładki mus. Mus łączymy z galaretkami.
    Ser przekładamy do misy robota kuchennego wlewamy mus połączony z galaretkami i miksujemy końcówką do ubijania piany, aż składniki się połączą tworząc puszystą masę.

    W czasie, gdy masa serowa się ubija wykładamy dno tortownicy. Kiwi obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przyklejamy do tortownicy. Masę serową wylewamy do tortownicy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by masa trochę stężała.

    Na wierzchu układamy truskawki i miętę zalewamy przeźroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny by ciasto zastygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń