Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik na zimno z biszkoptem we wzorki

Truskawkowy sernik na zimno z biszkoptem we wzorki

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 6457

Dodano:

Odsłon: 355

Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, przełożone masą serową z truskawkami. Spodobał mi się pomysł na malowane biszkopty.Zostało mi jeszcze masy po torcie na Dzień Dziecka, którą zamroziłam i tu ją wykorzystałam.Ciasto wyszło śliczne, winne i pyszne.

Składniki

  • MASA NA WZORKI:
  • -50 g. masła -50 g. cukru pudru -50 g. mąki
  • -50 g. białka -barwniki spożywcze, różnokolorowe
  • BISZKOPT JASNY:
  • -5 jajek -150 g. cukru -3 budynie waniliowe
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -5 jajek -150 g. cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA SEROWO-TRUSKAWKOWA:
  • -1 kg. sera truskawkowego z wiaderka
  • -30 g. cukru pudru-opcjonalnie bo ser jest posłodzony
  • -800 g. jogurtu greckiego -330 ml. śmietanki 30 %
  • -250 ml.frużeliny truskawkowej -50 g. żelatyny
  • -1 szklanka wody -500 g. świeżych truskawek
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia.

  2. Obrócić papier i delikatnie natłuścić. Tutaj będą kolorowane wzorki.

  3. masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką i białkiem.

  4. Masę podzielić do kilku miseczek.Każdą masę w miseczce, zafarbować jadalną farbką. Przygotować rożki papierowe w które powkładać masy. Dobrze rożki zawinąć i zabezpieczyć.

  5. Końcówki rożków minimalnie obciąć i nanieść odpowiednimi kolorami na wzorki. Na tą natłuszczoną stronę. Wykałaczką wyrównać.

  6. Delikatnie postukać blaszkę 30x40 cm. i schłodzić w lodówce.

  7. biszkopt ze wzorkami-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam budynie z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.Piec ok.20-25 min.w 175 *C. Pilnować żeby biszkopt nie przesuszyć i nie przypiec. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską. Obrócić i delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków. Odstawić biszkopt do wystygnięcia.

  8. biszkopt czekoladowy-Postąpić jak z poprzednim z tym, że wylewamy na blaszkę z czystym papierem i bez schładzania.
    Po wystygnięciu, włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyścielanej czystym i wyższym papierem.

  9. Żeby masa dobrze przywarła do biszkoptu, to dobrze jest z niego zdjąć skórkę.

  10. krem-Truskawki umyć, zdjąć szypułki i wysuszyć w ręczniku. Pokroić na cząstki.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z fixem. Nie przerywać miksowania, dodawać porcjami ser, jogurt i dżem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Dodać truskawki, wymieszać łopatką i wylać na biszkopt w blaszce.

  11. Przykryć biszkoptem we wzorki i schłodzić w lodówce.

  12. Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń