Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy torcik

Truskawkowy torcik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 9496

Smaczne i szybkie do przygotowania

Składniki

  • mąka, 6 łyżek
  • cukier, 6 łyżek
  • Jaja, 6
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • Aromat (pomarańczowy), kilka kropli
  • Zmiksowane truskawki, 0,5 litra
  • galaretka truskawkowa, 2 sztuki
  • Śmietana 30%, 0,5 litra
  • śmietan fix, 1 sztuka
  • cukier waniliowy, 1 sztuka (16g)
  • gorzka czekolada, 0,5 tabliczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier,jajka i aromat ubić na puszystą piankę, dodawając przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przelać na dużą blachę i piec w 170*C przez 20 min.

  2. Galaretki rozpuścić w 1szklance gorącej wodzie po ostygnięciu połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i zostawić do lekkiego stężenia.

  3. Ciasto przeciąć na pół i wyłożyć na nią masę truskawkową, przykryć drugą połówką. Następnie śmietanę ubić na sztywno dodawając cukier waniliowy i śmietan fix .

  4. Wyłożyć śmietaną na wierzch i posypać startą czekoladą. Odstawić do lodówki na ok.2h

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EwaXXX124 05 maja 2010 Żelatyna to to samo co galaretka tyle że bez smaku i zapachu ale tak samo ściąga masę :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 23 kwietnia 2010 rozumiem ze galaretka scisnie truskawki zelatyna jest nie potrzebna????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwaXXX124 14 marca 2010 Przepraszam za błąd, ale już poprawiłam się .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EwaXXX124 14 marca 2010 o tej porze roku taki smak lata to poezja ,a galaretki rozpuszczam w 1 szklance wody tylko łączę zimną aby zachować cały smak świeżych truskawek mimo że były zamrożone .Pozdrawiam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 13 marca 2010 Ciasto wygląda bardzo apetycznie i przybliża nas do lata, ale napisz w jakiej ilości wody trzeba rozpuścić galaretki.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń