Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy wesołek

Truskawkowy wesołek

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 488

Dodano:

Odsłon: 9198

Przepis pochodzi jeszcze z moich czasów studenckich kiedy to z alkoholem robiło się nawet galaretkę owocową :)Zapomniałam o nim, ale na szczęście przypomniała mi o nim koleżanka granita zamieszczając przepis na swoją pyszną tartę truskawkową. Postanowiłam zamieścić swoją wariację tego deseru :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagniatamy na kruche ciasto. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję dodajemy kilka kropel aromatu i zagniatamy do połączenia. Przygotowujemy małe foremki do tartaletek i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor. Studzimy.

  2. Przygotowujemy budyń z 3/4 ilości mleka, tak żeby był nieco gęstszy niż normalnie. Studzimy do temp. pokojowej. Następnie powoli miksujemy go z ajerkoniakiem (dodajemy wąską strużką, powolutku). Musimy osiągną konsystencję kremu jaki nada się do umieszczenia w szprycy cukierniczej.

  3. Masą wypełniamy ostudzone spody. Pokrojone w plasterki truskawki umieszczamy na ciastkach, a całość pokrywamy cienką warstwą galareki (wcześniej przygotowujemy) i wstawiamy do lodówki żeby galaretka zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 29 marca 2010 na samą myśl jaki jest pyszny, robi się wesoło :-D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 28 marca 2010 Mmmnim, ajerkoniak + truskawki :) stwierdzenie "ile będzie trzeba" brzmi groźnie ;) faktycznie może być wesoło po takim wesołku ;)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń