Do góry

Desery Przepis na:

Truskawnik

Truskawnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 128

Ciasto proste w przygotowaniu, podobne do jabłecznika.

Składniki

  • -3 jajka
  • -2 szklanki mąki
  • -0,5 szklanki mleka
  • -0,5 szklanki oleju
  • -2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • -1 szklanka cukru
  • -1 cukier waniliowy
  • -400 gram truskawek
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Myjemy truskawki, kroimy na plasterki.

  2. Blaszkę wysmarowujemy dokładnie tłuszczem.

  3. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy mikserem.

  4. Masę przelewamy na blaszkę, układamy truskawki.

  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (temperatura 180 °C) przez 30 minut, później zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy kolejne 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

  6. UWAGA. Możliwe, że ciasto po godzinie jeszcze nie będzie gotowe, ponieważ truskawki opadają na dno i puszczają wodę; kontrolujcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń