Do góry

Desery Przepis na:

Tsoureki

Przepis dnia 2014-04-09
Tsoureki

Autor: Europa112

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 710

Dodano: 06.04.2014

Odsłon: 4737

Tradycyjne ciasto wielkanocne z Grecji

Składniki

  • 400 ml mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • starta skórka z jednej pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżka zmielonego anyżu
  • 3 paczki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 4 świeże jajka
  • 6 na twardo ugotowanych jajek, pomalowanych na czerwono
  • 75 gram płatków migdałowych
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Ciasto przygotowujemy jak na chałkę, czyli wszystkie odpowiednio podgrzane składniki : mleko, drożdże, mąka, cukier, sól, skórka z cytryny i pomarańczy, anyż, cukier waniliowy, masło i jajka wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia.

  2. Wyrośnięte ciast dzielimy na połowę. ( z tej ilości wychodzą dwie tsoueki !!!). Każdą część dzielimy na 4 części. Z trzech kawałków formujemy wałek ok 40 cm. Czwarty robimy cieńszy ale dłuższy, jakieś 50 cm.

  3. 3 Zaplatamy warkocz jak na zdjęciu. Smarujemy rozmąconym żółtkiem z 3 łyżkami mleka i posypujemy migdałami.

  4. 4. Pieczemy 35 minut w temp 190 stopni.

  5. ps 1. Z podanego przepisu wychodzą dwa ciast, albo 1 ciasto i 6 mniejszych ciast gdzie jedno jajko otoczone jest drożdzowym warkoczem ale z dwóch splotów. (bardzo ładnie prezentuje się w koczyku z święconką)
    ps 2. Trzy jajka oznaczają trzy gwoździe a kolor czerwony krew Chrystusa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 06 kwietnia 2014 super ciekawy kształt, na pewno będę robić !! :), tylko anyż będę zmuszona pominąć, bo mi inaczej nie zjedzą, świetny przepis !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń