Do góry

Dania główne Przepis na:

Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym

Tuńczyk na rukoli z sosem borowikowym

Autor: kulinarnagosia

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 151

Dodano: 17.12.2016

Odsłon: 93

Na świątecznym stole od zawsze królują dania z ryb. W moim domu króluje karp, później śledź, a dalej wszystkie inne ryby ☺ Dziś przekonałam się, że doskonałą rybą jest tuńczyk. Bardzo prosty w przyrządzeniu, za to smak zniewalający :) Połączenie delikatnego mięsa tuńczyka z wyrazistym smakiem rukoli, do tego aromatyczne borowiki w sosie śmietanowym. Poezja!

Składniki

  • 300 g steków z tuńczyka
  • 250 g mrożonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 mały pojemnik śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • garść rukoli
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle, tak aby lekko się zeszkliła. Dodajemy mrożone borowiki, lekko solimy. Przykrywamy i dusimy do miękkości borowików. Sos od czasu do czasu mieszamy, aby odparował nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy, aby zahartować śmietanę wywarem z borowików. Wtedy śmietana się nie zważy. Podprawionego sosu już nie zagotowujemy. Ewentualnie tylko podgrzewamy. Doprawiamy delikatnie pieprzem i solą.

  2. Grillową patelnie lekko smarujemy olejem. Steki z tuńczyka osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, z dwóch stron na rumiano. Jeżeli mamy grube steki radzę podzielić je wzdłuż na pół. Gotowe steki lekko solimy.
    Na talerzu układamy rukolę, na niej tuńczyka i polewamy sosem z borowików. Smacznego☺

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń