Do góry

Sałatki Przepis na:

tuńczyk w papryce i pomidorach

tuńczyk w papryce i pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8252

Dodano:

Odsłon: 6485

Jedzonko jest wyśmienite i lekkie, dodam jeszcze, że powstaje błyskawicznie :) Najlepsze na 2, 3 dzień kiedy smaki się "przegryzą".

Składniki

  • 3 strąki czerwonej papryki, 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 średnie cebule, 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach (sprawdzi się taki w sosie własnym jak i w oleju)
  • sól, czarny pieprz, słodka mielona papryka, cukier do smaku
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, wrzucamy razem z pokrojoną w piórka cebulą na olej, smażymy do zeszklenia tej ostatniej.

    Potem wlewamy pomidory w zalewie i dodajemy koncentrat, mieszamy, dusimy na niewielkim ogniu do zagęszczenia sosu (około 8 - 10 minut), następnie przyprawiamy.
    Rybę osączamy z zalewy, dodajemy do papryki, mieszamy delikatnie, ewentualnie doprawiamy i dodajemy cukru by zrównoważyć "kwaśność", schładzamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń