Do góry

Desery Przepis na:

Tureckie pączki

Tureckie pączki

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4644

Dodano:

Odsłon: 2104

Smaczne, małe pączusie, który bardzo szybko znikają podane do kawki ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże świeże 40 g
  • woda letnia 1 1/2 szklanki
  • sól-szczypta
  • masło 4 łyżki
  • olej do smażenia
  • Syrop :
  • woda 1/2 szklanki
  • cukier puder 2 szklanki
  • Do posypania :
  • orzechy włoskie
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zalać częścią wody i wsypać tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąki i wody, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. W rondelku rozgrzać olej i nabierać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron.

  2. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Wodę z cukrem gotować przez ok. 15-20 min. Następnie pączki zanurzać w syropie i obtaczać z zmielonych orzechach (powinny być pistacjowe, ale ja użyłam włoskich).

  3. Mimo, że są naprawdę bardzo słodkie, to pomysł na dodatek do kawy idealny!
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń