Do góry

Przetwory Przepis na:

Tuszonka

Tuszonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 10884

Dodano:

Odsłon: 9946

Pyszna i aromatyczna,długo szukałam smaku tej wędliny,w końcu znalazłam.Przypomina mi smak słoikówki mojej mamy ,kiedy kochana robiła 60 lat temu:) Bardzo Wam polecam:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięsa opłukać ,pokroić w małe kawałki około 1,5cm.Dać do miski ,dodać sól,pieprz, żelatynę,ziele i liśce.Dodać wodę mineralną oraz czosnek pokrojony w plasterki.
    Wszystko wymieszać i odstawić najlepiej na całą noc.

    Przygotować słoiki u mnie wyszło 6 na 600ml i jeden na 500ml.

    Tak zaprawione mięso ciasno ugnieść w słoikach ,zostawić od zakrętki 1,5 cm odstęp.

    Pasteryzować przez 3 dni.

    Pierwszy dzięn 2 godz.
    Drugi dzień 1,5 godz.
    Trzeci dzień 1 godz.

    Takie słoiki mogą bezpiecznie przetrwać do roku czasu w chłodnym miejscu,bez obawy na kiełbasiany jad:)

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 11 stycznia Jak dla mnie trochę za dużo czosnku. Ale na 10kg to na upartego może być. Tak czy siak NAROBIŁAŚ MI APETYTU NA MIELONKĘ DOMOWĄ :) Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 14 grudnia 2018 W moim domu rodzinnym takie rzeczy się też robiło. Pamiętam ten smak. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 grudnia 2018 Przepyszna!nigdy nie robilam i patrze na te sloiki z zazdroscia :))) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2018 Takie smaki długo się pamięta :) U mnie dziadkowie robili podobną i zajadaliśmy się nią na maxa, pyszna wędlina :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń