Do góry

Przetwory Przepis na:

Tuszonka do słoików jak za dawnych lat

Tuszonka do słoików jak za dawnych lat

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 6256

Dodano:

Odsłon: 718

Robiłam już kiełbasę słoikową,ale jak natrafiłam na ten przepis ostatnio-to musiałam wypróbować-wyszła całkiem inna niż słoikowa,inny smak,więcej pysznego smalczyku i może dzięki pieczeniu ,bardzo fajny posmak jak za dawnych lat-polecam (zdjęcie zrobiłam już ostatniego słoika bo wszystkie bardzo szybko się rozeszły)

Składniki

  • 1, 2 kg świeżej słoniny,
  • 80 dag łopatki wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pełne łyżki majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu mielonego
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do zmielonej słoniny i mięsa dodałam pokrojone w drobną kostkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Starannie wymieszałam składniki ręką. Następnie przy pomocy łyżki napełniłam słoiki do 3/4 ich wysokości. Szczelnie zakręciłam pokrywki. Gotowe słoiki ułożyłam na blasze piekarnikowej - wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 160 st z grzałką góra - dół. Od zagrzania się piekarnika słoiki pasteryzowałam godzinę i 45 minut.(małe słoiki wystarczy 1 i 15 min) wystudziłam, schłodziłam w lodówce. Smak ... przepyszne

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 08 listopada Robiłam nieraz smalec ze skwarkami i mięsem, wiem że musi być pyszny.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Olena 08 listopada To nie jest tuszonka, tylko smalec z mięsem. Tuszonkę robi się z mięsa w sosie własnym, w piekarniku 100-120 stopni ok 4 godzin, z przypraw- sól, pieprz, ziele ang i liść laurowy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń