Do góry

Przetwory Przepis na:

Tuszonka wieprzowa w słoiku.

Tuszonka wieprzowa w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 436

Dodano:

Odsłon: 25547

Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, natartej solą z pieprzem czarnym z dodatkiem czosnku i liścia laurowego. Bardzo smaczna jest do chleba jak i gorąca podana z kaszą i kiszonym ogórkiem. Tuszonki możemy robić z różnych mięs, wołowego, baraniny, cielęciny.

Składniki

  • Surowiec na 7 słoiczków 350 ml - 279 gram mięsa w każdym słoiczku:
  • łopatka wieprzowa 1,9 kg
  • sól himalajska 16 g/kg może być sól warzona 12 g/kg
  • pieprz czarny młotkowany 70 ziaren
  • liść laurowy 7 szt
  • czosnek pokrojony ząbek na 1 słoiczek
  • żelatyna po pół łyżeczki na słoiczek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Opłukane, osuszone papierowymi ręczniczkami mięso kroimy w kostkę 3 cm x 3 cm. Pieprz i sól młotkujemy w moździerzu. Ja użyłem gruboziarnistej soli himalajskiej, można zamiast jej użyć soli warzonej. Czosnek kroimy w plasterki. Pokrojone w kawałki mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Mieszamy dokładnie tak żeby wszystkie składniki były dobrze połączone. Tak wymieszane mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

  2. Po tym czasie ponownie mieszamy. Ja po wyjęciu z lodówki staramy pooddzielać czosnek z mięsa. Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki 350 ml i do każdego na dno wkładamy 1 liść laurowy (1 duży lub 2 małe), równo dzielimy plasterki czosnku, tak żeby w każdym słoiczku było tyle samo plasterków. Dodajemy po pół łyżeczki żelatyny. Napychamy ścisło mięso w każdym słoiczku, wlewamy po 4-5 łyżek przegotowanej wody, tak żeby mięso było przykryte wodą. Zostawiamy około 2
    cm przestrzeni w każdym słoiczku od góry słoiczka.

  3. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą o temperaturze 40 stopni Celsjusza, z położoną na dno ściereczką. Po włożeniu słoiczków podnosimy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i gotujemy 10 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 80 stopni i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie kończymy gotowanie, a słoiki wyjmujemy dopiero po ostudzeniu się wody w garnku. Musimy pilnować poziomu wody w garnku podczas gotowania, poziom nie może być niższy poziomu mięsa w słoiczku a także większy od dolnej części dekielka słoiczka. Słoiczki studzimy w temperaturze pokojowej, po 24 godzinach powtarzamy pasteryzację, czas i temperatura ta sama.

  4. Tuszonkę ostudzoną wstawiamy na minimum 7 dni do lodówki, po tym czasie możemy konsumować. Przez okres minimum 7 dni tuszonka nabierze lepszego smaku.

  5. Pyszna jest do kanapek, a także podgrzana z kaszą i ogórkiem kiszonym.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 20 czerwca Zabieram, ale to wygląda mi na ... rywalizację ! Jesteście wspaniali i gorąco polecam Wasze przepisy. Przyznam się, że rozdaję je na prawo i lewo - bo warto. Do zrobienia po wakacjach. Dzięki, wielkie dzięki wszystkim, którzy namawiacie do "własnej" wędlinki. ;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń