Do góry

Desery Przepis na:

Twardy sernik

Twardy sernik

Autor: Goblinek

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 939

Dodano: 19.06.2010

Odsłon: 13189

Prawdziwy twardy sernik dla tych, co nie lubią piankowych i puszystych niby-serników.

Składniki

  • 1,5 kg tłustego sera twarogowego
  • 7 jajek
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 paczka rodzynek
  • 1 paczka płatków migdałowych
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser zmiel 2-, 3-krotnie (w zależności od gęstości sitka). Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Utartą masę dodaj do sera. Dodaj kaszę manną, mąkę ziemniaczaną, sparzone wrzątkiem rodzynki i płatki migdałowe. Ubij pianę z białek i wymieszaj z masą serową.

  2. Formę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż masę serową i piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Po upieczeniu polej lukrem lub np. polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Junisa 19 kwietnia 2011 Dlugo szukalam takiego przepisu, wlasnie na twardy sernik. Upieklam dokladnie wedlug Twojego przepisu i niestety wyszedl...puszysty:((( Jutro jeszcze raz sprobuje, tym razem zmiele ser tylko raz, moze to cos da. Dam znac jak wyszedl. Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Graga79 01 października 2010 wczoraj go upiekłam a dzisiaj nie ma po nim śladu...........pycha ;)))))) bardzio dobry sernik polecam !!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wanilia 02 lipca 2010 ja bardzo uwielbiam srniki, wypróbuje twojego przepisu :)wyglada smacznie ;)
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ptys 29 czerwca 2010 a może zamiast krytykować wszystkich dookoła jakiś smaczny przepis pinesko??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goblinek 21 czerwca 2010 Dziękuję wszystkim przyjaznym osobom, a zwłaszcza ptysowi, eli08, njosnavelinie (owi?), Manueli73 za wstawiennictwo. Zostawienie ciasta w blaszce i wykrajanie przez domowników kawałków takich, jakie chcą zjeść, uważam za ekologiczne i właściwe, dzięki temu marnuje się mniej jedzenia. Pragnę przekazać zarce33, że mój sernik nie leżał całą noc w lodówce, a jedynie ok. 2 h na parapecie, gdzie studził go chłodny wiaterek. Jak chcesz oglądać serniki pokrojone na kawałki i ułożone na złotych tackach to idź do cukierni.
Drogi ptysiu, moja blacha ma wymiary 28cm x 24cm, jest więc dość mała. Myślę, że ciasto ze wszystkich składników zmieści się w Twoim małym piekarniku :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ptys 21 czerwca 2010 super przepis, jutro robię sernik. w nosie mam Wasze niesympatyczne komentarze.
Goblinku napisz mi tylko proszę jakiej blachy używasz, bo ja mam mały piekarnik i zastanawiam się czy robić z całego przepisu, czy z połówki :)
pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ela08 21 czerwca 2010 Zdjęcie super, sama też nie wykładam ciasta z blaszki po upieczeniu, każdy z domowników tnie ile uważa, przepis super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 21 czerwca 2010 pamiętam jak moja babcia piekła takie serniki narobiłaś mi smaku tym przepisem muszę taki upiec,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

njosnavelin 21 czerwca 2010 jesteście żałośni. lepiej upieczcie to ciasto i napiszcie czy dobre, zamiast czepiać się że jest w blaszce zamiast na złotym talerzyku albo że autorka zrobiła błąd i napisała "mannej". Macie jakies kompleksy, że sobie urządzacie nagonkę na Goblinka pod prawie każdym jej przepisem, czy co?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń