Do góry

Śniadania Przepis na:

twaróg domowy

Przepis dnia 2014-05-03
twaróg domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2543

Dodano:

Odsłon: 3445

Pyszny i delikatny twaróg na bazie domowego mleka zsiadłego. Warto poświęcić mu parę chwil!

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko z pewnego źródła przelewam do szklanych naczyń. Przykrywam ściereczką. Pozostawiam na blacie na około 3 dni. Pozwalam, żeby czas zrobił swoje. Musi się dobrze zsiąść.

  2. Po tym czasie przelewam mleko do garnka i podgrzewam na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Mleko nie może się zagotować. Powoli zaczną się tworzyć twarogowe grudki. To bardzo dobry znak. Wyłączam palnik. Na durszlaku rozkładam czystą ściereczkę i wylewam na nią miksturę.

  3. Czekam aż trochę obleci. Następnie zbieram brzegi ściereczki i odciskam twaróg. Obwiązuję sznurkiem tuż nad serem i zawieszam nad zlewem, pozwalając grawitacji robić swoje.

  4. Jak przestaje kapać, odciskam jeszcze delikatnie. Zdejmuję pyszny, świeży twaróg. Przyprawiam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

purplemis 08 maja 2014 Moja babcia w podobny sposób robiła twaróg. Pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 03 maja 2014 dobre!!! ha ha!!! teraz w sklepach już wszystko "spierdzielili" - sama chemia- dobrze ,że jest jeszcze szansa kupić mleko na wsi- ale to już rzadkość!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 26 kwietnia 2014 Taki sposób wytwarzania twarogu jest dobry, ale
trzeba uważać, żeby za bardzo nie podgrzać mleka. Ja robiłam inaczej /jak miałam prawdziwe
mleko/. Trzeba mieć taką samą ilość mleka
zsiadłego i świeżego. Mleko świeże zagotować,
odstawić i na wrzące wlać mleko zsiadłe, lekko zamieszać i zostawić najlepiej na noc.
W tym czasie serwatka ładnie się oddzieli, odcedzić i dalej odciskać. Ser będzie smarowny, bez grudek. Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 2 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń