Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Twarogowy placek z jagodami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 204
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Jagody przebierz, szybko opłucz na sitku i dobrze osącz. Migdały posiekaj. Masł, 20 dag mąki, 5 dag cukru, migdały oraz cukier waniliowy zagnieć na kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Jagody wsyp do garnka. Dodaj sok cytrynowy oraz cukier żelujący. Wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Twaróg utrzyj z mlekiem oraz olejem na gładko. Masę serową wymieszaj z 7 dag cukru oraz szczyptą soli. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy serowej. Zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki na godzinę.
Masę jagodową doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze minutę, mieszając. Zdejmij z ognia, odstaw do wystudzenia. Ciasto serowe rozwałkuj na placek na stolnicy oprószonej mąką.
Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem, wylep przygotowanym plackiem. Posmaruj masą jagodową. Wierzch posyp kruszonką. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 35-40 minut. Po wystudzeniu pokrój na porcje. Serwuj np. z kwaśną śmietaną.
ok. 75 minut. 1 porcja zawiera 280 kcal.Źródło: Tina