Do góry

Desery Przepis na:

Tygrysek Siostry Anastazji

Tygrysek Siostry Anastazji

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 387

Dodano:

Odsłon: 35220

Pyszne, niepowtarzalne, idealne na przyjęcie, efektowne i syte ciasto, kto lubi piec to polecam !!!

Składniki

  • Ciasto główne, kruche ;
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej smietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
  • Rolada orzechowa ;
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa ;
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 25 dag masła ( ja użyłam margaryny ''Kasi'' )
  • cukier do smaku
  • Mak ;
  • 20 dag sparzonego i zmielonego maku
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 olejek migdałowy
  • bakalie i cukier do smaku
  • Dodatki;
  • 4-5 łyżek twardej marmolady, do rolady biszkoptowej
  • mały słoik powideł śliwkowych do ciasta kruchego
  • 3 galaretki owocowe, dowolne owoce na koniec ( użyłam galaretek pomarańczowych i brzoskwiń z puszki )
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche;

    z podanych składników zarobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, posmarować powidłami śliwkowymi, z drugiej części zrobić pierogi z makiem.

    Mak;

    Masło roztopić dodać resztę składników,masy makowej, dokładnie wymieszać i nadziewać pierogi, układać zrobione na cieście posmarowanym powidłami i piec w temperaturze 180 st.C przez około 40-45 minut.

  2. Masa budyniowa;

    Z mleka, cukru i budyniu, ugotować budyń, przestudzić, masło utrzeć dodając przestudzony budyń.

    Wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto kruche z pierogami.


    Rolada;

    białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. wszystko delikatnie wymieszać. wylać na formę do pieczenia.
    piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30 minut.
    Po przestudzeniu posmarować marmoladą zwinąć i pokroić w krążki.
    Ułożyć na masie budyniowej. Luki wypełnić pokrojonymi owocami brzoskwiń.


  3. Galaretki rozpuścić w 750 wrzątku i odstawić do tężenia,.
    Gdy stężeją zalać nimi ciasto ;-)



    Moje rady,;
    Ciasto pracochłonne jeśli chcemy je zrobić w jeden dzień.
    Ja zawsze ciasto kruche i roladę piekę tak 2 dni wcześniej, potem je wykańczam. Pyszne, polecam !!!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 27 stycznia 2016 Dużo pracy włożyłaś w przygotowanie tego smakowitego ciasta. Gratuluję efektu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń