Do góry

Desery Przepis na:

Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

Ucierana szarlotka z orzechową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1478

Dodano:

Odsłon: 3264

Ta szarlotka to połączenie miękkiego i puszystego ciasta ucieranego, kwaskowych jabłek oraz maślano-orzechowej kruszonki. Jest pyszna i nie wymaga wiele pracy.

Składniki

  • Jajo kurze - 2 sztuki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Mąką pszenna - 2 szklanki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • Aromat waniliowy - kilka kropli
  • Owoce:
  • Jabłka, najlepiej kwaskowe - 4-5 sztuk
  • Cynamon
  • Kruszonka:
  • Maso - 100 g
  • Mąka pszenna - 2/3 szklanki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie, posiekane - 1/2 szklanki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Jaja utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mleko, aromat waniliowy i ponownie utrzeć. Po chwili, ciągle ucierając, wąską strużką wlać olej.

  2. Przełożyć ciasto na blaszkę o wymiarach 26x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na wąskie plasterki. Ułożyć owoce na cieście, wbijając każdy kawałek węższą krawędzią i lekko oprószyć cynamonem.

  4. Kruszonka:
    Mąkę wymieszać z cukrem i orzechami, a następnie dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami tworząc okruchy. Rozsypać kruszonkę na jabłkach.

  5. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut, do „suchego patyczka”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń