Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto z całymi jabłkami

Ucierane ciasto z całymi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 13

Przepis wart wypróbowania: "Ucierane ciasto z całymi jabłkami"

Składniki

  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 ml oleju słonecznikowego
  • 6 średnich kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • 10 dag rodzynek
  • 1 małe czerwone jabłko np. gloster
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kwaśne jabłka umyj, obierz ze skórki, delikatnie wydrąż środki. Małe jabłko (gloster) umyj i pokrój w plastry. Rodzynki zalej wrzątkiem, po 15 min osącz na sicie i wypełnij nimi jabłka.

  2. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem. Do miski wbij jajka, dodaj cukier. Ubij mikserem na puszystą masę. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce suchych składników. Na koniec wlej olej i ucieraj jeszcze kilka minut.

  3. Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto i ułóż całe jabłka. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C ok. 60 min do tzw. suchego patyczka. Na 10-15 min przed końcem pieczenia na cieście ułóż plasterki czerwonego jabłka.

  4. : 80 minut Porcja: 270 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń