Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mało słońca to i truskawki mało słodkie. Co zrobić z takimi owocami? Dodać je do ciasta. A żadne ciasto nie będzie lepiej smakować niż ucierane z masła i z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 403
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 453
Pulpeciki z sosem będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie pulpetów cz...
Odsłon: 294
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 233
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 138
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 403
Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banal...
Odsłon: 453
Pulpeciki z sosem będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie pulpetów cz...
Odsłon: 294
Kluski śląskie przeważnie robię z dziurką, a to dla tego aby6 w dziurce zatrz...
Odsłon: 233
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 138
Składniki
Miękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Na sam kolej wlej mleko w tmperaturze pokojowej (jeżeli masa ci się zwarzyła wlej gorące mleko).
Formę o średnicy 23 cm natłuść i obsyp bułką tartą bądź wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto a na wierzchu poukładaj truskawki.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie zimne obsyp obficie cukrem pudrem.
Jak poradzić sobie z zwarzoną masą: Jednak zwarzona masa to nie koneicznie zakalec bądź ciasto do wyrzucenia. Wszystko się da uratować (mam nadzieję) i coś z tego wyczarować. Kiedy ciasto się zwarzy? Gdy dodamy do siebie produkty o różnej temepraturze (np. do ubitego ciepłego masła wlejemy zimne jajka) , lub gdy zbyt szybko miksujemy i dodajemy do siebie produkty i nie zdążą się one jeszcze połączyć a dodajemy już kolejną partię. Jak temu zaradzić? Zwarzona masa na ciasto to najczęściej oddzielenie się tłuszczu. W takich sytucjach musimy doprowadzić ponownie do połączenia tłuszczu z pozostałymi składnikami. Jak to zrobić? Do masy wystarczy wlać wrzący/gorący płyn. Czyli jeżeli robimy ciasto i widzimy, że się już zwarzyło a jeszcze płynnych składników nie dodaliśmy to wlewamy gorące mleko do masy i mieszamy. Tłuszcz powinien się rozpuścić i połączyć z resztą składników. Jeżeli już dodaliśmy wszystkie składniki i ciasto jest zwarzone to wtedy dodajemy odrobinę wrzątku ciągle miksując masę. Ciasto powinno wtedy nabrać gładkości. Mi się udało uratować swoje zwarzone ciasto mam nadzieję, że i Wam się uda