Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto z truskawkami

Ucierane ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 891

Mało słońca to i truskawki mało słodkie. Co zrobić z takimi owocami? Dodać je do ciasta. A żadne ciasto nie będzie lepiej smakować niż ucierane z masła i z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Składniki

  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mleka
  • 500 g truskawek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękkie masło utrzyj na jasny puch. Ciągle miksując dodawaj na przemian jajka i cukier. Gdy składniki się połączą dodaj jogurt naturalny (powinien mieć temperaturę pokojową). Zmiksuj wszystko razem. Dodaj przesiane suche składniki. Na sam kolej wlej mleko w tmperaturze pokojowej (jeżeli masa ci się zwarzyła wlej gorące mleko).

  2. Formę o średnicy 23 cm natłuść i obsyp bułką tartą bądź wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto a na wierzchu poukładaj truskawki.

  3. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i piecz przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie zimne obsyp obficie cukrem pudrem.

  4. Jak poradzić sobie z zwarzoną masą:
    Jednak zwarzona masa to nie koneicznie zakalec bądź ciasto do wyrzucenia. Wszystko się da uratować (mam nadzieję) i coś z tego wyczarować.

    Kiedy ciasto się zwarzy? Gdy dodamy do siebie produkty o różnej temepraturze (np. do ubitego ciepłego masła wlejemy zimne jajka) , lub gdy zbyt szybko miksujemy i dodajemy do siebie produkty i nie zdążą się one jeszcze połączyć a dodajemy już kolejną partię.

    Jak temu zaradzić? Zwarzona masa na ciasto to najczęściej oddzielenie się tłuszczu. W takich sytucjach musimy doprowadzić ponownie do połączenia tłuszczu z pozostałymi składnikami. Jak to zrobić? Do masy wystarczy wlać wrzący/gorący płyn. Czyli jeżeli robimy ciasto i widzimy, że się już zwarzyło a jeszcze płynnych składników nie dodaliśmy to wlewamy gorące mleko do masy i mieszamy. Tłuszcz powinien się rozpuścić i połączyć z resztą składników.

    Jeżeli już dodaliśmy wszystkie składniki i ciasto jest zwarzone to wtedy dodajemy odrobinę wrzątku ciągle miksując masę. Ciasto powinno wtedy nabrać gładkości.

    Mi się udało uratować swoje zwarzone ciasto mam nadzieję, że i Wam się uda

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń