Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem.

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1094

Dodano:

Odsłon: 323

Częstuję pysznym ciastem. Prostym w wykonaniu i oczywiście bardzo szybkim. Napiszę Wam szczerze, że lubię takie ciasta, które można upiec na pyszny i szybki podwieczorek. Wystarczy mieć puszkę ananasów w szafce. Proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zapiszcie przepis i upieczcie. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 5 krążków ananasa w syropie
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę tortowa i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

  2. Tak wykonane ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie na wierzchu ciasta układamy pokrojone ananasy, wcześniej dokładnie odsączone z syropu.

  3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

  4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń