Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane z truskawkami

Ucierane z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 4670

Dodano:

Odsłon: 8116

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką jest pyszne, miękkie i sprężyste. Świeże również następnego dnia.

Składniki

  • 200 g, miękkiego masła (nie margaryny)
  • 160 g. cukru, 4 duże jaja
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 50 g. skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 800 g. truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki i proszek przesiać i wymieszać.
    Masło utrzeć z cukrami na puch. Następnie dodawać po jednym całym jajku, nie przestając miksować. Dodać suche składniki i dokończyć mieszanie szpatułką, do połączenia składników.
    Cała formę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić ciasto i przekrojone na pół truskawki (cięciami do góry)



    Kruszonka;

    100 g. masła
    ok szklanki mąki
    3 łyżki cukru.

    Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami, jeśli masa będzie mokra, trzeba dodać więcej mąki.
    Ma być sypka i grudki.


    Piec 60 minut w 160*C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 maja Pysznie <3 Takie ciasto jest dla mnie idealne <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 maja Truskawkowy czas, więc co może być teraz najsmaczniejsze, jak nie takie ciacho :D
Trochę dzieciństwo mi się przypomina, jak babcia takie robiła, na przemian z rabarbarowym. Pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń