Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurczaka pieczone na kapuście

Udka kurczaka pieczone na kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 425

Dodano:

Odsłon: 13740

Codziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły. Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania.

Składniki

  • 6 ud kurczaka bez pałek- 1,20 kg
  • ½ główki małej świeżej kapusty
  • 3 liście laurowe
  • Marynata:
  • 2 łyżki musztardy starofrancuskiej lub rosyjskiej z ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki majonezu
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • natka pietruszki do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso z ud umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce.

    Przygotować marynatę:
    Musztardę połączyć z majonezem, dodać posiekaną drobniutko cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypać sól i przyprawy, wymieszać na jednolitą masę zalać mięso, dokładnie łyżką przemieszać aby pokryło się w całości marynatą, odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

  2. Kapustę poszatkować nożem, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego razem z liściem laurowym. Na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso.


    Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie.

    Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z gotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 marca wygląda wspaniale,będzie w sam raz na niedzielny obiad :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń