Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka kurczaka w czosnku"
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 46
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 589
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 46
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 589
Składniki
Udka umyj, osusz. W każdej porcji zrób w kilku miejscach nacięcia. Trzy ząbki czosnku obierz i pokrój na cienkie płatki. Włóż je w nacięcia. Natrzyj mięso tymiankiem, solą, pieprzem. Mięso włóż do salaterki, polej sokiem z cytryny. Nakryj szczelnie naczynie i wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc.
Udka skrop olejem, włóż do rękawa piekarniczego razem z listkami laurowymi.
Rękaw szczelnie zamknij. Włóż do piekarnika. Piecz godzinę w temp. 180°C. Potem rozetnij rękaw i piecz jeszcze 10 minut, aby udka pięknie się zrumieniły. Jeśłi włączysz nawiew, mięso zrumieni się szybciej. Udka podaj udekorowane posiekanym świeżym tymiankiem.
Udka smaczne są z ziołowymi ziemniakami: 8 dużych obranych ziemniaków przekrój na pół. Włóż do naczynia żaroodpornego. Skrop olejem, posyp ziołami, solą, pieprzem.
Nakryj naczynie. Piecz godzinę. Zdejmij przykrywkę. Włącz nawiew, aby ziemniaki się zrumieniły.Źródło: Takie jest życie